GÁBOR Marianne (1917-2014) kiállítása

GÁBOR Marianne (1917-2014) kiállítása Kiállítás ideje:

2018-06-07 - 2018-06-30

Megnyitóbeszéd, fényképek, videók:

Kiállítást megnyitja: Szegő György / részletek »

A JÁSZI Galéria Gábor Marianne kiállítása a Széphárom Közösségi Térben

GÁBOR Marianne (1917-2014) festőművész művei bejárták Európa híres kiállítóhelyeit, jelentős múzeumokba és gyűjteményekbe kerültek, köztük a firenzei Uffizi-képtárba. Gyűjteményes kiállítása a Magyar Nemzeti Galériában 1977-78-ban volt.
A Széphárom Közösségi Térben júniusban megrendezésre kerülő kiállítás a művész minden alkotói periódusából mutat be jelentős műveket, ezzel kíván lehetőséget teremteni az életmű újra felfedezésére.
Gábor Marianne portréin keresztül megismerhetjük a gazdag kulturális és szellemi közeget, melyben a művész élt. Festmények és grafikák sokaságán örökítette meg életének hétköznapi szereplőit, férjét, barátaikat, távoli és közeli ismerőseiket a levélhordártól, a tengerparton játszó gyerekekig.
Gábor Marianne festményein megelevenednek férjével tett európai utazásainak helyszínei, köztük is leggyakrabban a szeretett olasz városok és tengerpart.
A kiállítás fontos részét képezik a portrékon és tájképeken túl a művész 80-as évek közepén festett Üldözöttek című - a 20. századi zsidó sorsot megidéző - sorozatának megrendítői művei.
A tárlatot S. Nagy Katalin művészettörténész rendezte, a kiállítást Szegő György a Műcsarnok művészeti vezetője nyitja meg.